O mně a mýdlech

 

O mně

Jmenuji se Mirka, mám dvě dospělé děti a malá dvojčata, jsem tedy matka na plný úvazek. Přesto si najdu čas pro sebe a své koníčky.

Mýdla a přírodní kosmetiku jsem začala vyrábět v roce 2013. Tehdy jsem vyrobila první vánoční dárky pro své nejbližší. Všem udělaly velikou radost a vznikla poptávka po dalších. Někde jsem si tenkrát přečetla, že mýdlaření je návykové a jakmile se pustíte do výroby mýdla, začnete vnímat svět očima mýdlařky. To se stalo i mě - mýdlům jsem naprosto propadla. Nechávám se inspirovat věcmi kolem sebe a přemýšlím, jak je využít při mýdlaření. 

Mýdla mi změnila život. V roce 2015 jsem opustila stálé zaměstnání, vstoupilla na pole nejistoty a rozhodla se jít za svým snem - vlastní voňavou mýdlárnou. Tento krok vyžadoval určitou dávku odvahy, díky tomu jsem ale objevila sílu svobody, klidu, nové přátele a nový spokojený život. Děkuji celé své rodině za velikou podporu. 

 

O mýdlech

V dnešní době je již zcela běžné, že při nákupu potravin se díváme na složení, ale děláte to i u kosmetiky? Ne? Až půjdete příště do obchodu, podívejte se kolik chemických látek a konzervantů obsahuje například obyčejné tekuté mýdlo. Naše kůže je orgán jako každý jiný a měli bychom ji chránit a ne vystavovat škodlivým vlivům. Proč máme po koupeli vysušenou pokožku?

Důvodem je to, že průmyslově vyráběné mýdlo je tzv. čisté mýdlo. Bylo z něj odstraněno vše, co dělá mýdlo mýdlem. Především glycerín, který se přidáním solí extrahuje a prodává vzlášť do kosmetického a farmaceutického průmyslu. Oproti tomu existují mýdla na přírodním rostlinném základu, která obsahují rostlinné oleje, bylinky, esenciální oleje a výživné složky jako třeba med apod. Tato mýdla neobsahují žádné chemické látky, které způsobují zejména u citlivé a exematické pokožky negativní a alergické reakce. Naopak se pokožka postupně vyživije a léčí.

                                   

   

 
                                                      

Touto cestou jsem se vydala i já. Vyrábím mýdla tzv. metodou za studena, kdy rostlinné oleje (nejčastěji kokosový, palmový a olivový, ale používám i jiné oleje např. ricínový, avokodový atd.) smíchám s hydroxidem sodným. Proběhně chemická reakce - zmýdelnění neboli saponifikace. Mýdla jsou parfemová esenciálními oleji a barvena přírodními oxidy. Mýdlová hmota se pak nalije do forem a po zhruba dvaceti hodinách se nakrájí na požadované kousky. Poté musí mýdlo ještě minimálně 1 měsíc zrát. V této době se mýdlo ustálí, zpevní a zjemní. Při výrobě nejsou použity žádné konzervanty a proto je doba trvanlivosti mýdla přibližně 1 rok.

Ještě se musím zmínit o dnes tolik diskutovaném palmovém oleji, zda jej používat či nikoli. Často se hovoří o dvou aspektech. Ničení deštných pralesů při jeho výrobě a škodlivosti palmového oleje k lidskému zdraví. Na výrobu svých mýdel používám palmový olej v bio kvalitě, který je zpracovaný metodou šetrnou k přírodě. Používá se v potravinářském průmyslu jako náhražka kvalitnějších a dražších surovin. Také mnoho restaurací používá palmový olej ke smažení. Domnívám se, že palmového oleje daleko více sníme, než vymydlíme. A proč jej vlastně používám? Každý tuk který je v mýdle obsažen, je nositelem určité vlastnosti mýdla. Díky kokosovému tuku je mýdlo tvrdé, palmový olej se podílí na tvorbě pěny a olivový olej má vzláčňující účinky.